Jesen u „Ježićima“
Promjene u prirodi i bogatstvo različitosti plodova koje nam donosi jesen potaknuli su djecu na istraživanje, stvaranje i učenje kroz igru.
Badem u dvorištu i grožđe u susjedstvu prvi su, svojim okusima i mirisima, razbudili dječja čula. Djeca najprije izrađuju strašila, jer treba udaljiti ptice do berbe plodova. Podjeljeni po zadacima, svi, od druge do sedme godine, dali su se na posao.
Vikend potraga za plodovima jeseni, napunila je naše košarice. Brojanje, klasificiranje, imenovanje kreće već sa vrata…
Koliko li se samo dijete može radovati zelenim prostranstvima? Prekrasne livade pune bundevi i domaćih životinja u Feštinama rastrčale su i razveselile djecu.
Od bundeve pripremaju finu juhu a sjemenke suše. Mala biljčica usred ploda dobila je svoje mjesto u povrtnjaku.
Od čega sve mogu praviti sokove? Iz košarice cikla i mrkva čekaju svoj red.
Na pitanje „Što je to, zapravo, hrana“, dobili smo odgovor „Ono što raste u našem povrtnjaku.“ a tu ima sunčice, rokule, kelja, blitve, češnjaka, luka, jagode.
Kroz istraživačke aktivnosti „Ježići“ su naučili imenovati i prepoznavati različite plodove, klasificirati prema kriteriju pripadnosti, uspoređivali su ih međusobno i vagali.
Likovnim izražavanjem i manipuliranjem stolnim lutkama poticale smo kreativnost, stvaralaštvo, maštu i radoznalost.
Učili smo o važnosti voća i povrća te orašastih plodova u našoj svakodnevnoj prehrani.
Razni ručni mlinci samljeli su plod a djeca sve stavila u kruščiće i palačinkice.
Od zrna do kruha slijed je aktivnosti koje djetetu prikazuju ciklus nastanka i to uključujući ga u cijeli proces. Muljenje pšenice, mljevenje, osjet brašna i priprema tijesta te kiflica i kruščića, posebno je slatko zadovoljstvo.
Naši školarci pripremaju se za školu grafomotoričkim vježbama koje su uvijek nešto drukčije i zanimljivije zbog obilja jesenskih plodina. Na taj način djeca razvijaju finu muskulaturu šake ,potičemo ih na ustrajnost u završetku započetog zadatka, samopouzdanje i pozitivne emocije zbog izvršenog zadatka.
Proslave rođendana u „Ježićima“ čine slavljenika pravim masterchefom u pripremi palačinkica za svoje prijatelje.
Dani kruha i plodova zemlje u „Ježićima” završavaju čitanjem priče bake Anke. Slikovnica „Anin kruščić” postaje vrlo zanimljiva na novi način oživjela.
Više fotografija u galeriji: https://www.dvmedulin.hr/galerija